Barnkalas-nedräkning
Jag bakade chokladmuffins igår som blev otroligt goda så det blir nog en repris på dem, fast i miniformat. Hade haft i bitar av choklad, nougat, vit choklad och chokladtryffel. Mmmmmm.
Sen måste det ju bli tårta också, kanske en med bara sockerkaka, frukt och grädde för barnen och en chokladig "vuxentårta".

en stackars ensam chokladmuffin
Frukost

Te
Earl Grey på morgonen och till sött fika. Citron eller Svartvinbär när man ska dricka en kopp på kvällen. Mynta med honung när man är sjuk. Inget socker, det tog ett antal koppar grönt te citron innan jag lyckades med avvänjningen.

Rester

Det blev ingen söndagsstek men väl en räksallad på gårdagens mat (sallad till tacopajen och räkor). Har inte hunnit med inventeringen av kylen men den tittar skyldigt på mig varje gång jag öppnar den...
Räkmackor

Räkmackor till kvällsmat efter en långlunch med vänner. Vi åt tacopaj som var uppskatta av alla, enkelt och krävde ingen kokkonst. Glömde ta bild. Serverade guacemole och en sallad till.
Nu har vi ätit räkor i skenet från en kandelaber.
Mera barnmat
Just nu handlar mina dagar till stor del åt att tänka ut barnmat, laga barnmat, servera barnmat och slutligen plocka upp barnmat från golvet. Inte så lätt när barnet i fråga vill äta själv eller ibland inte äta alls. Men helst av allt äta bara frukt.
Igår blev det mammas och pappas rester från kvällen innan; potatisgratäng (lättsaltad) och kycklingfilé. En kompromiss, hon fick äta kyckling själv i bitar och jag matade den mosade gratängen. Det ser inte så aptitligt ut men det gick hem! ...tills hon började peka på fruktskålen efter halva portionen. Nu ska fruktskålen bort ur hennes synfält!
Smaskens imorrn!
Jag fuskar med snabbkaffe för snabbt ska det gå.

Självklart har jag gjort tiramisu.
Här är receptet:
Vispa 2 äggulor och 4 msk strösocker till en jämn ljusgul smet.
Blanda ner 2 msk amaretto och en förpackning mascarpone (250 g) och rör smeten slät, rör så lite och så försiktigt som möjligt.
Vänd 6 Savoiardikex i kallt kaffe och lägg i rad i en liten form (totalt en halv förpackning = 12 kex).
Bred/häll över hälften av mascarponesmeten. Pudra över kakao.
Gör samma sak med resten av kexen och smeten och pudra över kakao igen.
Låt stå i några timmar innan servering, annars hinner inte kexen bli mjuka. Gärna 5 timmar eller mer.
Mitt slutresultatet blev dessvärre inte vidare tjusigt (första gången det inte blev bra faktiskt), men det är nog lika gott som vanligt ändå. Kanske blev så för att jag fick röra smeten så mycket för att få den slät och då blev den alldeles för lös och rinnig. Hade en annan mascarpone än tidigare gånger, den var lite hårdare i konsistensen. Inte nåt man direkt visar upp stolt på en blogg men här ska det inte skämmas! :-)

I LOVE DUMPLINGS!
Och jag ska självklart bjuda med mig en annan dumpling-lover, Anneli, som kompensation för att jag en gång nästan lurade i henne kött-dumplings fast hon är vegetarian!!! My God, det var verkligen inte meningen!!! (och lite för att hon är min trogna läsare också :-)) kram på dig
Kylskåpets måsten
Igår blev det thaiwok med ris, av det jag hade hemma. (Fryst kycklingfilé, morot, palsternacka, lök, halv röd paprika, röd currypasta, kokosmjölk, ostronsås och kryddor. Jag saknade lite lime men det blev gott ändå, dessutom saltade jag inte så El Kido får detta tilll lunch idag)
Det här är mina måsten i kylskåpet, som alltid finns:
Smaksättning:
Kinesisk soja
Ostronsås
Fisksås
Tomatpuré
Fransk senap
Svensk senap
Heinz Ketchup
Ajvar
Röd currypasta
Sweet chili sås
"Plastcitron"
Inlagt / burkar:
Hela inlagda rödbetor
Smörgåsgurka
Lingonsylt
Blåbärssylt
Old El Paso Chunky salsa
Apelsinmarmelad
Färskvaror:
Mellanjölk
Fil
Ägg
Bregott mellan
Ost
Juice
fetaost
Smör (till mat & bak)
I svalen:
Isbergssallad
Gurka
Lök
Potatis
Morot
Paprika
Andra grönsaker beroende på säsong
Färsk bladpersilja
Vitlök
Sen finns det ofta en massa andra grejer också, som inte alltid borde finnas... Coca cola till exempel. Men det ska snart ut!!! Den 1:a mars blir det sockerfritt!
Ska försöka mig på en inventering av kylskåpet i helgen. Då ska vi se vad vi EGENTLIGEN har i kylen....
Jag kapitulerar
Att äta falukorv är inte så lätt, konsistensen är studsig och väljer man inte rätt korv så kan den innehålla både det ena och det andra. Jag läste på alla förpackningar på Ica och kom fram till att Gourmetkorv från Familjen Olsson var den bästa. 80% kött och inga E-nr.
Eftersom jag inte är så förtjust i falukorv så är jag inte den bästa domaren men jag smakade naturligtvis på den och den har en mer köttig konsistens och inte så gummistudsig som andra. Jag tror smaken är ok även om maken smågnällde, det var nog mest för att den var några gånger dyrare än den på erbjudande. Eller så är det en vanesak.
Lillgumman satte i sig en stor portion med gammaldags makaroner, falukorv och ärtor (och lite oliver), hon vill äta själv och då måste man ju försöka hitta på andra saker än puréer som bara kladdar.

Årets första semla

Det blir en omgång till senare idag.
Nu ska jag steka köttfärs åt bebisen, hade det varit en barnmatsburk hade det stått: Slottsstek med potatis och grönsaker. I verkligheten är det nötfärs, potatis, morot och blomkål. Delicious!
Helggodis
Ser ni vad det blir smygpremiär på? (Det är bara 2 saker på inköpslistan som hör till)

Storhandling
Varje gång vi storhandlar så köper vi samma sak. Min plan är att denna blogg - om jag någon gång kommer igång med den... - ska få mig att vidga vyerna. Har fastnat i ekorrhjulet med samma smaker.
Mina favoritsmaksättare är:
Persilja
Citron
Ajvar (ganska nytillkommen)
Kryddblandningen Persillade funkar till ALLT och jag använder i det mesta, kanske inte köttfärssåsen. Blandningen ser lite olika ut men just nu har jag Kockens som har ganska många kryddor i sig; lök, vitlök, salt, persilja och citrongräs.
Det bästa är dock hel färsk bladpersilja. Hacka och blanda i salladen, couscous, köttfärssås, till kyckling, you name it.
Ajvar (Relish) är en blandning av paprika, aubergine och lite tomat som är kryddad med mer eller mindre hetta. Passar att äta som den är (som en tjock sås till mat), blanda i t.ex. creme fraiche och få en dressing eller använda som marinering till ugnsbakad kyckling. Perfekt till couscous med persilja :-)
Här är handlingslistan för senaste storhandlingen. Det mesta på denna lista är saker som vi alltid har hemma.
Det är sällan vi egentligen "måste" handla för att kunna laga mat. Både kyl, frys och skafferi är oftast proppfulla.
Vi handlade på Ica Maxi och varenda gång blir vi lika irriterade på att vi gör det, den Ica Kvantum vi har närmare oss är både bättre och billigare. det enda som är roligare är deras avdelningar med icke-mat-grejer. Denna gång blev det en bok med mönster för hur man virkar koftor och sånt till barn. Jag har aldrig virkat så jag tänkte prova nåt nytt...
Idag har jag gjort en tårta. Den går inte att äta. Det är synd för den ser lite god ut.
Fredagsräkor
Blandad grönsallad med räkor, avokado, mozzarella, tomat, gurka och lök och så en god vinägrett till det. Det började när jag var gravid och sen försvann det aldrig. Suget efter sallad med räkor alltså.
Premiärtitt i kylskåpet!
Jag tänker på mat mest hela tiden. Vad som är gott, vad man kan hitta på härnäst och hur har andra gjort? Det börjar ju nästan alltid i kylskåpet. Vad kan jag laga av det som finns i kylskåpet? Tänkte därför utgå från mitt kylskåp.
Idag är mitt kylskåp ingen vacker syn men om jag visar upp det så kanske det leder till att jag rensar upp och gör det lite finare. Här är den nakna sanningen, det finns lite av varje i kylskåpet och säkert en hel del saker som inte borde finnas där av olika anledningar. Kylskåpet är litet och trångt och ryms inte alls allt som jag vill ha i det men en dag, då, då ska jag ha det där stora rymliga härliga kylskåpet med alla finesser.
Du är vad du äter. Så vem är jag? Jag kanske får reda på det om jag skriver om det. Som ett slags terapeutiskt uppvaknande, haha.
Nytt år nya möjligheter, heter det ju. Jag tänkte ta vara på dem den här gången. Håll till godo!

